Amanda Richmond:
0418-534-792

Andrew Fedorowicz:
0418-341-443

Projects

Art Deco Renovation and Redesign in Deepdene

Original House Style

Original Functionality

Brief

Outcome

The most important aspect within this house was to design a central kitchen with an island bench for informal meals, providing proper physical and visual connectivity with the Dining and Family Rooms. The kitchen also has visual control over the patio, the rear landscaped area and children's activities within the swimming pool.

All services within the house have been upgraded and the new carpets provide a soft underfoot sensual experience.

 

Renovation of Post War style house in Hawthorn

Original House Style

Original Functionality

Brief

Outcome

The realisation that a separate laundry was not needed provided an excellent solution to the design of this extension. The washing machine was built into the kitchen breakfast bar - this provided all the facilities needed for laundry function.

As a consequence the rear of the house could be opened up to provide an important visual connection of the rear yard/patio/courtyard on the side.

The Bathroom was enlarged and upgraded in a contemporary style.

A large pantry was provided to service kitchen storage needs.

A Powder room (WC & hand basin only) was provided internally.

A section of the internal, now redundant passage was blocked off and used as a storage area.

 

Californian Bungalow Renovation in Travancore

Original House Style

Original Functionality

Brief

Outcome

The original walls surrounding the refrigerator created a physical and visual barrier/separation between Kitchen and Family Room. Once these were removed the entire rear living space was opened up and seemingly 'doubled in size'. A new kitchen was installed in the same area as before, but with granite bench tops, European electrical and plumbing fixtures and the original pantry area was reused but with new shelving, granite benching and new preparation areas.

After much consideration and discussion it was decided to abandon the ensuite requirement and just provide a larger multifunctional bathroom with separate bath and shower facilities.

Bathroom, Laundry & Powder Room were provided with electrical mesh heating laid under the tiles. It has proven to be very successful and cost-effective.

Defective floor boarding was replaced and windows repaired (even providing double glazing to lead-light windows).

 

Internal Redesign for Californian Bungalow in Ascot Vale

Original House Style

Original Functionality

Brief

Stage 3 Project by Balance

Outcome

The kitchen area was relocated to the existing dining area. A new leadlight window installed to the south wall increased light levels while providing subtle colour.

Lighting levels were also increased by the use of sky domes pouring daylight into a naturally dark, internal space.

Switched separately to a French provincial pendant light located over the dining table, task lighting located under overhead cupboards acts to light benchtops and create a separate subtle mood.

Blue Pearl polished granite benchtops reflect light, it's colour balancing the golden cream of the dining table and picking up on tones in upholstery fabric.

A raised counter top in front of the kitchen sink hides mess with the adjoining display cabinet attracting the eye to precious objects.

The kitchen's south facing orientation allows those at work visual access to the dining room, lounge room (a Stage 1 addition by Balance) and external pool area (Stage 2 project by Balance).

 

Interior Design for Edwardian Reproduction in Essendon

Original House

Original Functionality

Brief

Outcome

An elegant, contemporary aesthetic to formal rooms was achieved using upholstered furniture, chocolate timbers with a palette of metals, cream, grey and burnt biscuit. Inspiration for the fitout came directly from a stunning Pro Hart painting positioned over the black marble fireplace.

Textures in materials harmonise with the extravagent use of a silk/wool shag rug against finely detailed silver coffee table legs and exquisite detailing in edge trims and stud work.

Contemporary paintings line the walls in introducing colour, texture and visual interest.

The master bedroom is calm by implimenting a natural neutral colour scheme with accents of burnt sienna. Fine linen, Egyptian cotton and cashmere make up materials with lighting soft and inviting.

The children's lounge room was to be fun, colourful and able to accomodate multiple people and multiple uses. Colours and textures were fabric inspired, a Kate Lawther painting was commissioned to pull the look together. Ottomans serve as tables with hinged lids for storage. Cashmere throws in a sapphire, ruby and aubergine are tossed around for comfort and a shot of colour.

 

High English Mansion Extension and Renovation in Moonee Ponds

Original House Style

Original Functionality

Brief

Outcome

An indoor pool, visually and physically connected to the Family Room/Kitchen area adequately satisfied the brief and provided endless days of fun, companionship, exercise and socialising. It was and still is the focal point of family activities.

Beyond the pool room a large playroom was designed to house a Billiard table, TV Wall Unit and a kitchenette. A guest bedroom was located above with access to a Powder Room nearby.

An outdoor patio with a glazed roof provided the external connection to the Kitchen, Family Room & Pool Room. Bamboo screening, brick paving, a water feature and a BBQ complemented the space.

The rear car access from the side street was designed to allow permanent entry & exit for 4 vehicles, allowing easy access and egress of all family member's vehicles.